Järvenpään ViaDia-tori täyttää 10 vuotta — 4 miljoonaa euroa asiakkaiden kukkaroon

ViaDia-tori edistää kestävää kehitystä kierrätystalouden keinoin. Samalla se antaa kasvupaikan nuorille ja avaa polkuja elämässä eteenpäin koulutuksen ja työkokemuksen avulla.

ViaDia-tori on monelle tuttu kierrätystavaramyymälä Järvenpään Valimokujalla.
– Olemme mahdollistaneet tuhansille ihmisille edullisen ja helpon tavan kierrättää itselleen tarpeetonta vaatetta ja tavaraa. Vuokrapöytämme ovat lähes koko ajan loppuun myytyjä, Järvenpään ViaDia-torin myymälävastaava Kristiina Passoja kertoo.

Myymälähenkilökunta saa usein asiakkailta kiitosta siitä, kuinka siisti, myymälämäinen, avara, puhdas, palveleva, edullinen ja moderni torimme on. Se on myös esteetön.
– Olemme jakaneet järvenpääläisille toimintamme aikana jo noin 4 miljoonaa euroa tilityksinä heidän myymistään tuotteista, Passoja riemuitsee.

 

Enemmän kuin myymälä

–Torilla tavataan, on alkuperäisen nimemme idea. Sadat ihmiset kohtaavat torillamme päivittäin hyvän kahvin ja edullisten löytöjen parissa, ViaDia Keski-Uusimaa ry:n toiminnanjohtaja Jappe Vilponen keroo.

ViaDia-tori on kuitenkin paljon enemmän kuin kierrätystavaramyymälä tai kohtaamispaikka. Se on toiminut kasvualustana ja ponnahduslautana satojen nuorten paremmalle elämälle. Torin työtä organisoi ViaDia Keski-Uusimaa ry, joka on järvenpääläinen sosiaalialan järjestö ja sen perustehtävänä on auttaa nuoria ja työikäisiä eteenpäin elämässä valmentaen heitä kohti koulutusta tai työelämää moniammatillisessa yhteistyössä.
– Olemme ottaneet rohkeasti yhteisöömme nuoria, jotka kamppailevat elämässään monien haasteiden kanssa. Nuoria, jotka eivät aina lähtökohtaisesti omaa vahvaa itsetuntoa tai jäävät työpaikkojen alati haastavimmissa rekrytoinneissa sosiaalisesti taitavampien tai ulospäinsuuntautuneempien jalkoihin, Vilponen kuvailee.

ViaDia-tori on tarjonnut heille turvallisen ja tasavertaisen yhteisön, missä on aikaa vahvistua ja oppia.
– Eri pituisten valmennusjaksojen aikana näistä nuorista on kaivautunut esiin timantteja, jotka ovat vain odottaneet alustaa, missä kukkaan puhkeaminen on turvallista ja kasvutarina tehdään näkyväksi, ViaDia-torilla ohjaajana työskentelevä Virpi Vilponen kertoo.

Fanny Lindström ViaDia-torilla
Fanny Lindström toimii Järvenpään ViaDia-torilla ohjauksen tukihenkilönä.

– ViaDia-torilla olen saanut kasvaa ihmisenä ottamalla vastuuta ja minuun on luotettu. Turvallinen, inhimillinen ja valmentava työyhteisö on antanut minulle paikan kehittyä ja olen löytänyt enemmän omia vahvuuksiani, ohjauksen tukihenkilönä toimiva Fanny Lindström iloitsee.

Monen nuoren ongelmana on ollut se, ettei omat vahvuudet ja potentiaali ole päässyt esiin, kun ei ole ollut niille suotuisaa kasvupaikkaa tai tietoa itseään kiinnostavasta koulutusalasta. Nämä kaventavat näköalaa ja siksi unelmat tuntuvat liian kaukaisilta ja saavuttamattomilta.
– Tehtävämme onkin raottaa verhoja unelmien edestä ja mahdollistaa muutos parempaan, Jappe Vilponen täsmentää.

 

Yhteistyö on laajentanut mahdollisuuksia

ViaDia Keski-Uusimaa ry on erikoistunut myös työikäisten valmennukseen ja on Yhdessä katettu -verkoston perustajajäsen.
– Etsimme aktiivisesti monialaisessa yhteistyössä jokaiselle toimintamme piirissä olevalle sopivia koulutuspaikkoja tai työmahdollisuuksia, kertoo ViaDia Keski-Uusimaa ry:ssä ohjauksen esimiehenä työskentelevä Henna Kärki.

ViaDia-torilla opitaan tärkeitä taitoja ja harjoitellaan työelämän pelisääntöjä.

Yhdessä katettu on eri järjestöjen ja seurakuntien yhdessä synnyttämä sosiaalinen innovaatio, jonka juuret ovat ruoka-aputyössä. Nykyään toiminta on laajaa allianssimallista hyvinvointityötä.
– Olemme verkostona kehittäneet innovatiivisia toimia matalan kynnyksen kohtaamisiin ja tarjottu työelämäosallisuutta pitkäaikaistyöttömille, Kärki kuvailee.

Verkosto on jakanut yli miljoona kiloa lahjoitusruokaa Keski-Uudellamaalla eri toimijoiden matalan kynnyksen ruokailuihin tai tarvitsevien ruokajaoissa.

ViaDia Keski-Uusimaa ry:lle on tärkeää toimia kestävän kehityksen keinoin niin taloudellisella, kulttuurisella, sosiaalisessa kuin ekologisellakin osa-alueella. Se haluaa toiminnallaan vähentää haitallisia ympäristövaikutuksia ja hyödyntää olemassa olevia materiaaleja, samalla tarjoten työllisyys- ja koulutusmahdollisuuksia. Nämä lisäävät yksilön toimintamahdollisuuksia ja antaa tukea, ohjausta ja valmennusta työelämään, yhteisöön ja yhteiskuntaan kiinnittymisessä. Toiminta on monikulttuurista ja tasavertaista, jossa opitaan toisilta ja kunnioitetaan toinen toisiaan.

ViaDian toiminnassa yhdistyvät liiketoiminta, diakoniatyö ja sosiaaliala.
– Olemme järjestö, jonka viivan alle ei jää voittoeuroja, vaan voittona tavoitellaan toimintamme piirissä olevien ihmisten tilanteiden muutosta parempaan. Rahoitamme pääosin itse tekemämme hyvinvointityön, Jappe Vilponen kiteyttää.

 

Teksti: Karoliina Leikkari
Kuvat: ViaDia Keski-Uusimaa ry

Takaisin