Armo keskiössä selkokielisessä jumalanpalveluksessa

ViaDia Vammaistyön yhtenä tavoitteena on järjestää esteettömiä tapahtumia, joissa selkokielisyys on keskiössä. Suomen Vapaakirkon kesäjuhlilla 2019 järjestetyssä selkokielisessä jumalanpalveluksessa kuultiin selkeä sanoma armosta.

Suuri armo, Suomen Vapaakirkon 2019 Kuopion kesäjuhlien teema, oli keskiössä Hatsalan koulun ruokasalissa pidetyssä selkokielisessä jumalanpalveluksessa lauantaina 6. heinäkuuta 2019. Jumalanpalvelus oli ViaDia Vammaistyöalan järjestämä. Selkokielisyys ei palvele ainoastaan vammaisia henkilöitä, mutta myös esimerkiksi maahanmuuttajia, lapsiperheitä sekä vanhuksia.

– Raamatussa on yksi kertomus, joka mielestäni kuvaa suurta armoa kaikkein parhaiten, ja se on lempilukuni, totesi Manuel Rautalahti, joka saarnasi jumalanpalveluksessa.

Luukkaan evankeliumin 15. luvussa kerrotaan rikkaasta isästä, jolla oli kaksi poikaa. Heistä nuorempi kaipasi uusia näköaloja ja pyysi isältään perintöä etukäteen.

– Mikä satutti isän sydäntä kaikkein eniten? Sekö, että hän menetti paljon rahaa? Vai se, että naapurit paheksuivat sitä suurta häpeää, jonka poika aiheutti isälleen? Ei kumpikaan näistä, vaan se, että isä menetti yhteyden omaan poikaansa, Rautalahti avasi.

Poika lähti kauas kotoa taskut täynnä rahaa. Juhlia riitti – ja ystäviä, niin kauan kuin rahaakin. Kun rahat loppuivat, loppuivat ystävätkin.

– Sitten poika teki elämänsä pisimmän matkan: päästä sydämeen. Raamatussa sanotaan: ”Niin hän meni itseensä.” Joskus on mentävä kauas, jotta voi nähdä lähelle, Rautalahti kiteytti.

Poika päätti palata isän luo, vaikka sydän oli täynnä syyllisyyttä ja häpeää. Hän oli päättänyt pyytää päästä isänsä palkolliseksi, eihän isä häntä enää pojakseen kelpuuttaisi. Mutta isä odotti poikaansa kotiin, ja heti nähdessään hänet tiellä juoksi vastaan. Poika sai lämpimän halauksen, uudet kengät, uudet vaatteet ja juhla-aterian.

– Poika sai kohdata valtavan armon.

Katkennut yhteys ja suuri armo

Kerrotaan perheenisästä, joka istui vankilassa ilman yhteyttä perheeseensä. Sitten mies vapautui, mutta ennen kotiinlähtöään hän kirjoitti kotiväelle kirjeen. Siinä hän myönsi, että oli tehnyt paljon väärin, ja pyysi sitä anteeksi.

Mies ilmoitti, että tulee kotiin linja-autolla. Hän pyysi, että jos vaimo ja lapset haluavat antaa hänelle uuden mahdollisuuden, he kietovat kotipihan tammeen ison keltaisen liinan. Jos mies ei kotipihan kohdalla näe keltaista liinaa, hän jatkaa matkaa pysähtymättä eikä enää häiritse kotiväkeä.

Mitä tapahtui? Kun linja-auto kaartoi viimeisestä mutkasta ennen kotitaloa, mies näki pelkkää keltaista: oli keltaisia liinoja, keltaisia pyyhkeitä, keltaiset verhot! Äiti ja lapset tulivat isää vastaan ja halasivat häntä. Mies oli kohdannut suuren armon.

– Sinäkin saat kohdata valtavan armon, kun käännyt Jeesuksen puoleen, Manuel Rautalahti tiivisti.

 

Teksti: Mirja Sevón

Juttu on ilmestynyt Suomen Viikkolehdessä 15.7.2019.

Takaisin