Esteetön seurakunta — kaikkien seurakunta

Porin vapaaseurakunnassa on kiinnitetty huomiota seurakunnan esteettömyyteen. Vuonna 2014 seurakunta muutti uuteen kiinteistöön, jossa oli syytä tarkastella asiaa huolella.

– Vanhassa kirkkorakennuksessamme seurakuntalaiset olivat usein ”kahden kerroksen” väkeä. Jumalanpalveluksen jälkeiseen kahvihetkeen oli liikuntarajoitteisten vaikea päästä kapeita ja jyrkkiä portaita, joten usein kahvit tuotiin heille kirkkosaliin, Porin vapaaseurakunnan johtava pastori Mika Tapio kertoo.

Esteettömyys rakentaa yhteyttä

Seurakunta päätyi ostamaan Adventtikirkolta kirkkorakennuksen, jossa oli vaarana jakaantua jälleen kahteen kerrokseen.
– Seurakunnan yhteyden kannalta se olisi kestämätön tilanne. Oli selvää, että esteettömyyteen oli kiinnitettävä huomiota, se oli seurakunnan yhteinen tahtotila.
Kirkkorakennuksen edustalla on pitkä luiska, jota pitkin pääsee rollaattorilla, pyörätuolilla ja vaunujen kanssa helposti kulkemaan kirkkosaliin.
– Kirkkoon rakennettiin lisäksi kaidehissi, jota pitkin kirkon eteisestä pääsee alakertaan, jossa sijaitsee kahvilasali sekä kerho- ja pyhäkoulutiloja. Mika Tapio kertoo.
Inva-wc oli jo ennestään kirkon eteisaulassa, kun taas muut wc-tilat sijaitsevat alakerrassa. Mika Tapio muistelee kaidehissin rakentamisen kustannuksien olleen 15 000–20 000 euron tietämillä.
– Hissille on ollut käyttöä viikoittain seurakunnan toiminnassa, Mika Tapio toteaa kiitollisena.

Teksti: Karoliina Leikkari
Kuvat: Mika Tapio

Takaisin