Farhanin tarina

Muutto täysin uuteen maahan turvapaikanhakijana on kokemus, jonka haasteellisuutta ei moni meistä pysty edes käsittämään. Farhanin tarina on koskettava esimerkki siitä, miten turvapaikanhakijoiden elämä Suomessa voi saada uuden alun välittävien vapaaehtoisten avun kautta.

Farhan tulee Suomeen turvapaikanhakijana syksyllä 2015. Hänet sijoitetaan vastaanottokeskukseen, jossa hänen todetaan olevan sairaalahoidon tarpeessa. Hänen fyysinen ja psyykkinen vointinsa on todella huono. Hän ei ole kuullut mitään perheestään eikä ole voinut puhua asioistaan kenenkään kanssa. Vaarallisen ja vaikean pakomatkan seuraukset näkyvät hänen kehossaan; hän on hyvin laiha eikä pysty syömään. Sairaalahoidon jälkeen Farhan kuulee suomalaisista vapaaehtoisista, jotka haluavat tavata turvapaikanhakijoita ja auttaa heitä. Hän pääsee tutustumaan ViaDia Espoo ry:n vapaaehtoisiin. Viikoittaiset tapaamiset heidän kanssaan luovat luottamussuhteen, jossa Farhan alkaa puhua elämästään.

Farhan kertoo, että hän voi huonosti. Hän ei ole pystynyt nukkumaan hyvin pitkään aikaan ja hän on hyvin huolissaan. Farhan jatkaa: ”Poliisi sanoi, että mene takaisin Afganistaniin ja asu siellä. Mutta minähän pakenin sieltä, kuinka he voivat sanoa noin. En minä tänne huvikseni tullut.  Lakimieheni ei ole tavannut minua koskaan, eikä ole kysynyt minulta mitään.”

Ensimmäiseksi Farhan tarvitsee uuden lakimiehen, joka osaa ja haluaa auttaa häntä Maahanmuuttoviraston ja hallinto-oikeuden kanssa asioimisessa. ViaDian kautta Farhan löytää myös suomalaisen perheen, josta tulee hänen henkinen kotinsa omien sukulaisten kadottua kotimaan väkivaltaisuuksissa.

Farhan pääsee opiskelemaan suomen kieltä maahanmuuttajalinjalle kristilliseen opistoon ja sen jälkeen suorittamaan peruskoulun oppimäärää asuinkaupungissaan. Miten hyvä onkaan tulla tekemään läksyjä ViaDian kansainväliseen kahvilaan. Siellä hän saa apua vaikeisiin tehtäviin ja saa tavata ulkomaalaisia ja suomalaisia ystäviä. Yhteys ViaDian vapaaehtoisiin kannattelee ja auttaa Farhania. Hän saa tietoa, mistä löytyy apua toipumiseen traumoista ja tulevaisuuden pelosta. Vihdoin Farhan saa Suomesta turvapaikan ja ViaDian vapaaehtoisten avulla myös oman kodin.

Farhan on ollut nyt viisi vuotta Suomessa. Hän voi hyvin ja elämä kantaa. Farhanin haave bussinkuljettajan työstä on toteutumassa, sillä hän aloittaa kuljettajan opinnot syksyllä 2020.

Takaisin