Kohtaamisia ruoka-aputyössä

Ruoka-avun jakajalle ja saajalle kohtaamiset ovat hetkiä, mitkä jäävät usein vahvimmin mieleen. Näissä hetkissä saamme olla tasavertaisia ihmisiä toisillemme.

”Toimin eräänä kesänä vapaaehtoisena ViaDia Pirkanmaa ry:n ruoka-aputyössä Kangasalla. Siellä palvellessa mieleeni on painunut tapaaminen erään eläkkeellä olleen naisen kanssa. Tämän tarinan haluan jakaa kanssanne.

Olimme jakamassa EU ruoka-avun ruokakasseja jakopisteemme etupihalla, kun huomasin ohi kävelevän naisen. Kysyin häneltä, haluaisiko hänkin ruokakassin. Nainen kiitti, mutta sanoi ettei pystyisi sitä kantamaan. Kysyin, asuuko hän jossakin lähistöllä, sillä voisin kantaa ruokakassin hänelle kotiin. Hän vastasi myöntävästi, joten liityin rouvan matkaan ruokakassin kanssa. Matkalla kyselin häneltä, miten hänen päivänsä oli sujunut. Matkan puolessavälissä hän keskeytti keskustelumme ja kysyi, miksi autan häntä ja jaan tätä ruoka-apua. Sain kertoa hänelle, että henkilökohtaisesti teen tätä siksi, että haluan auttaa lähimmäisiä. Siksi, että olin itse kokenut minkälaista on olla avuntarvitsija ja tärkeimpänä siksi, koska haluan osoittaa tätä kautta Jumalan rakkautta ihmisille. Kerroin olevan ihminen, joka rukoilee ja jos hänellä olisi joitain rukousaiheita, rukoilisin mielelläni hänen puolestaan. Hän pyysi minua muistamaan rukouksissa hänen miestään.

Saapuessamme hänen kotinsa portille annoin hänelle ruokakassin ja näin, kuinka hänen silmänsä kostuivat. ”Et tiedäkään kuinka paljon tämä minulle merkitsee”, hän totesi. Halasimme ja lähdin takaisin jakopaikallemme. Pyyhin kostuneet silmäni ja muistin, kuinka elämässä mikään kohtaaminen ei ole turha. Rukoilin kyseisen naisen ja hänen miehensä puolesta. En enää törmännyt kyseiseen naiseen, mutta toisinaan tämä kohtaaminen palaa mieleeni. En ehkä koskaan tule tietämään mitä tämä kohtaaminen saattoi merkitä tuolle naiselle, mutta minua se muistutti siitä, kuinka pieni osoitus ystävällisyyttä ja välittämistä voi saada aikaan jotain suurta yksilön elämässä.”

– ViaDia Pirkanmaa ry:n vapaaehtoinen, Kangasala

Takaisin