Työelämäkelpoisuus voi katkaista rikoskierteen — evankeliumi antaa evästä elämään

Lassi Jääskeläinen vastaa vankien kuntouttamisesta rakennustyössä ViaDia Pirkanmaa ry:ssä. Teopoliksessa Tampereella 1.–3. heinäkuuta järjestettävillä Valloittava evankeliumi -kesäjuhlilla hänen vastuullaan ovat rakennustyöt. Kahden erilaisen tehtävän yhteinen nimittäjä on evankeliumi.

 

Vankien kuntouttamisohjelmassa keskeistä on mahdollistaa asiakkaille pääsy osaksi yhteiskuntaa, ja toiminnan perimmäisenä tavoitteena on avata portti työelämään. Tällä hetkellä Jääskeläisen vastuulla ohjelmassa on kuusi vankia Vilppulan avovankilasta ja yksi Turun vankilasta. Osa heistä suorittaa samanaikaisesti rakennusalan ammattiopintoja. Pääasiassa tehtävät liittyvät korjausrakentamiseen Suomen Vapaakirkon ja sen työalojen kohteissa Tampereen seudulla.

– Juuri nyt tiimimme tekee remonttia ViaDia Pirkanmaa ry:n Kangasalan uudessa toimipisteessä. Tiloihin olisi tarkoitus päästä muuttamaan kesäkuun lopussa, Jääskeläinen kertoo.

 

Ammatillinen osaaminen sopeuttaa yhteiskuntaan

 Kuntoutusohjelmassa vangit oppivat sekä uusia ammatillisia taitoja että sopeutuvat työarkeen.
– On palkitsevaa nähdä kaverien oppineen uusi taitoja. Hiljattain yksi sai suoritettua opintoihinsa liittyvän näytön keittiöasennuksesta ja toinen kylpyhuoneen laatoituksesta.

Ammatillinen todistus on tärkeä tekijä työmarkkinoille pääsyssä ja helpottaa työnhakua. Parhaimmillaan se ehkäisee myös rikollisen elämäntavan jatkumista.
– Koen onnistuneeni ohjaajana, kun kaverit itse huomaavat onnistuneensa tehtävissään ja oppivat uusia taitoja. Tajuan, että olen osannut ohjata heitä oikeaan suuntaan. Palkitsevaa on myös se, että miehet tulevat aamuisin hyvillä mielin töihin ja ovat iloisia siitä, että saavat olla töissä.

Välillä työssä tulee vastaan pettymyksiäkin, mutta Jääskeläisen perusmyönteinen asenne auttaa paljon.
– Jos työtehtävissä tulee jokin moka, ajattelen, että kaikki on korjattavissa. Viimeisenä vaihtoehtona on, että korjaan pieleen menneen homman itse illan aikana.

 

Ihmissuhdetaidot ovat keskeisiä

Työvalmentajana onnistumiseen tarvitaan muutakin kuin oman ammattialan osaamista.
– Ihmissuhdetaidot ovat tässä tehtävässä ensisijaisia. On osattava sumplia asioita yhdessä. Myös työn aikatauluttaminen on tärkeää.
– Kuntoutujien kanssa toimittaessa työtehtäviin on varattava tuplasti aikaa. Maltillisuuden kehittäminen on ollut minulle tärkeä kasvunpaikka. On ymmärrettävä, etteivät asiat tapahdu samassa aikataulussa, johon olen tottunut ammattilaisten kanssa työskennellessäni.
– Pitkä kokemus alalta on auttanut paljon, mutta kyllä vastaan on tullut uusiakin asioita. Kirjalliset vastuut ja raportointi ovat minulle uutta ja ovat vaatineet uuden opettelua. Aloitan työpäiväni aamukuudelta, jotta saan kirjalliset työt pois alta ennen tiimin saapumista.

Kahdenkeskiset kohtaamiset kuntoutujien kanssa tuovat merkityksellisyyttä Jääskeläisen työhön.
– Parasta on se, että voi keskustella rauhassa kahden kesken. Silloin hengelliset asiat nousevat helpoimmin esiin ja kaverit uskaltavat puhua ja kysellä avoimesti. Ja minun on mahdollista kertoa heille Jeesuksesta.

Jääskeläinen näkee tärkeänä myös sen, että voi omalla esimerkillään osoittaa, miten omia arvojaan voi elää todeksi työelämässä ja miten se näkyy työtehtävien hoitamisessa.

 

Esirukousten kannattelemana työpäivään

Työssä jaksamiseen Jääskeläinen ammentaa voimaa uskostaan.
– Elävä suhde Jeesukseen on pohja, josta saan voimaa, samoin seurakuntaelämä ja hyvä perheyhteys.
– Myös työyhteisö on tärkeä. Paras alku päivälle on, että voin työkavereiden kanssa aloittaa työt aamuisin toinen toisiamme siunaten. Sellaista en ole aiemmin saanut kokea, ja siksi tuntuu erityiseltä, Jääskeläinen iloitsee.

 

Kesäjuhlien rakennustyöt ovat jo käynnissä

Jääskeläisen vastuulla ovat kesäjuhlien rakennustyöt. Juhlien rakentamisessa kiireisimpiä ovat juhlia edeltävät viikot, mutta monia asioita voidaan tehdä jo etukäteen.
– Esimerkiksi Päiväkoti Kullannupun uusi nurmipiha suojataan väliaikaisilla kulkusilloilla, jotta nurmi ei mene pilalle kesäjuhlavieraiden jalkojen alla. Niitä olemme voineet rakentaa valmiiksi etukäteen.

Teopoliksen alueen sähköratkaisuihin Jääskeläinen on jo perehtynyt ja tehnyt osan hankinnoista etukäteen. Isoin ponnistus on varsinainen rakentaminen, johon tarvitaan talkoolaisia.
– Rakentamiseen tarvitaan vähintään 30 talkoolaista, mutta ihannetilanne olisi, että saisimme noin 50 vapaaehtoista. Tällä hetkellä verkon kautta on ilmoittautunut kolme, ja tiimistäni tulee kahdeksan henkeä. Lisäksi rakennustalkoisiin on lupautunut joukko ihmisiä Tampereen, Jyväskylän, Porin, Hämeenlinnan ja Kihniön vapaaseurakunnista, mutta vielä saisi tulla lisääkin.

Jos siis ajattelet, että voisit olla toteuttamassa kesäjuhlia rakennustiimissä, käy ilmoittautumassa kesajuhlat.fi-sivustolla osaksi talkootiimiä.

 

Evankeliumi on työn lähtökohta

Jääskeläinen kertoo, että hengelliset kesäjuhlat ovat hänelle tärkeä juttu.
– Järjestelytehtävissä tärkeintä on pohjustaa työ rukouksella ja puhaltaa yhteen hiileen.

– Olen ollut 30 vuotta mukana rakentamassa juhannuskonferenssia Isossa Kirjassa. Keskeistä hengellisissä kesätapahtumissa on evankeliumin julistaminen. Suurin toiveeni Vapaakirkon kesäjuhlien suhteen on, että joku voisi löytää Jeesuksen omaan elämäänsä.

Samaa Jääskeläinen toivoisi näkevänsä myös työssään ViaDia Pirkanmaa ry:ssä.
– Olisi merkittävä juttu, että vapautuva vanki pääsisi kiinni työelämään. Ja kunpa hän vielä sen lisäksi tulisi uskoon. Silloin hän olisi saanut paljon eväitä elämäänsä.

 

Teksti: Karoliina Leikkari
Kuva: Pia Korhonen

Artikkeli on julkaistu Suomen Viikkolehden 22/2022 välissä ilmestyneessä Läsnäoloa 2/2022 -liitteessä.

Takaisin