Millaisia vaikutuksia lähiötyöllä voi olla?

Kannattaako lapsityötä tehdä valtion rahoituksella? Sitä olemme nyt kokeilleet parin vuoden ajan Yhteisönurkassa, joka toimii STEA:n eli Sosiaali- ja terveysjärjestöjen avustuskeskuksen rahoittamana Raumalla ja Karttulassa. Tämän talven velvoitteisiimme kuuluu myös tuloksellisuusraportin toimittaminen STEA:lle, ja raportin tiedot ovat rohkaisseet meitä!

Hankkeen järjestämä säännöllinen iltapäivätoiminta tavoitti vuoden 2024 aikana edellämainituilla paikkakunnilla yhteensä 251 eri lasta. Tämän lisäksi toritapahtumissa, leiripäivillä ja mm. Vapaakirkon kesäjuhlilla olemme saaneet kohdata satoja lapsia lisää, joten luku noussee jopa kuuteen ja puoleen sataan. Useat vapaaehtoiset, joista jotkut ovat maahan muuttaneita, ovat löytäneet iltapäivätoiminnasta paikan palvella ja käyttää lahjojaan sekä kokea itsekin ylisukupolvista yhteisöllisyyttä. Lisäksi hanketyöntekijät kertovat, että lapsimyönteisyys on kasvanut seurakunnissa, ja seurakuntien ulkopuoliset tahot – kyläyhdistykset, koulut, Martat ym. – ovat lähteneet innolla yhteistyöhön.

Koska hanke toimii verovaroin, emme toki voi pitää siellä evankeliumia avoimesti esillä. Kuitenkin lapset tutustuvat siellä seurakuntalaisiin ja joitain lapsia on uskaltautunut seurakuntien varhaisnuorisotoimintaankin. Jokaisen lapsen ja perheen puolesta rukoilemme, eikä vähäarvoista ole sekään, että kristittyjä pidetään arvokkaina ja tärkeinä yhteistyökumppaneina paikkakunnalla.

Voisiko teidänkin seurakuntanne tai vaikka ViaDia-paikallisyhdistyksenne lähteä mukaan järjestämään lapsille matalan kynnyksen iltapäivätoimintaa ja tapahtumia? Voisitteko tarjota lapsille turvallisia ja toistuvia aikuiskontakteja vaikkapa kerran viikossa/ kerran kahdessa viikossa/ kerran kuussa…? Myös yksityiset henkilöt voivat kysyä tiloja esimerkiksi kerrostalojensa kerhohuoneista ja järjestää siellä toimintaa. Läksyapua, lukupiirejä, lautapelilauantaita, kaakaopyhäkoulua, askartelupiiriä, musiikkituokioita… mikä juuri sinua kiinnostaisi ja mihin voisit kutsua naapuruston lapsia ja omien lastesi ystäviä mukaan? Lapset ja nuoret ovat nyt avoimia myös hengellisille asioille ja tarve aikuiskontakteihin on valtavan suuri. Rukoillaan yhdessä, että tällaista toimintaa voisi syntyä joka paikkakunnalla ja lähiössä.

Suvi Eriksson,
Yhteisönurkka-hankkeen hankekoordinaattori
Lapsidiakoniatyön työalavastaava
Takaisin