Saskan tarina

Päihderiippuvuudesta irroittautuminen vaatii oikeanlaista tukea ja ympäristöä aidon muutoksen aikaansaamiseksi. Lue Saskan tarina siitä, miten Etsikko-hanke on ollut tukemassa häntä muutoksessa huumausaineiden käyttäjästä kohti päihteetöntä ja tasapainoista elämää.

Saska aloitti huumausaineiden käytön vasta 24-vuotiaana, nuoruuteen kuului alkoholin käyttö kaveriporukassa, mutta se ei ollut mitenkään runsasta. Huumeiden käyttö alkoi siitä, kun Saska päätti raskaan työviikon jälkeen kokeilla ekstaasia, jota kaverit käyttivät. Aine kolahti hyvin ja käyttö alkoi pikkuhiljaa olla joka viikonloppuista. Pian ekstaasin käyttö toi pelkotiloja sekä ahdistusta, joihin Saska sai lääkäriltä rauhoittavan lääkityksen. Jonkin aikaa muiden aineiden käyttö jäi vähemmälle, mutta riippuvuus rauhoittaviin oli syntynyt. Huumausaineiden käyttö oli melko kohtuullista muutaman vuoden ajan. Suonensisäisten käytön Saska aloitti 26-vuotiaana, jolloin myös amfetamiinin käyttö lähti käsistä. Kaikkiaan huumeiden käyttöhistoriaa on takana melkein kymmenen vuoden ajalta.

Nyt 33-vuotias Saska istuu juttelemassa kanssamme ja näyttää hyvältä. Takana on yli puolen vuoden jakso selvin päin. Kun tapasimme ensimmäisen kerran syksyllä ViaDia Lahti ry:n Terveysneuvontapiste Jelpissä, asiat olivat toisin. Subutex-koukku oli kova ja raha-asiat huonossa kunnossa. Jelpissä juteltiin Saskan kanssa raha-asioiden kuntoon saamisesta velkaneuvonnan avulla ja Saska sai Etsikon yhteystiedot, jotta voi soittaa, kun haluaa apua asioiden hoitamiseen. Muutama viikko kului, kunnes Saska otti yhteyttä ja tuli käymään Etsikossa. Raha-asioiden hoitaminen oli syy, minkä vuoksi Saska tuli Etsikkoon, mutta pian hän alkoi kertoa tarinaansa. Saska oli lainannut äidiltään rahaa ja käyttänyt koko rahan subuun, tämä oli havahduttanut miehen omaan tilanteeseensa. Hän oli kyllästynyt huumeiden käyttöön ja halusi jotain muutosta elämäänsä.

Saska kertoo, että tykästyi heti Etsikkoon ja sen ilmapiiriin. Etsikossa käymisen aikana käyttö pysyi pitkään aisoissa, päiviin tuli sisältöä ja rutiinia. Saskalle Etsikon toiminnassa eteenpäin vieviä asioita olivat rutiini, ruoka, kuntosalikäynnit, retket ja sosiaalinen kanssakäyminen. Etsikon asiakkuudessa Saska oli noin viiden kuukauden ajan. Loppuvuodesta tapahtui isompi retkahdus, jonka ajalta Saskalla ei ole paljon muistikuvia. Tämä pysäytti miehen lopulta ja päätös katkolle lähtemisestä syntyi. Viikon katkon jälkeen Saska lähti laitoskuntoutukseen kahdeksi kuukaudeksi, joka jatkui kahden kuukauden avokuntoutuksella. Nyt Saska on ollut kotona selvin päin siitä lähtien.

Saska kertoo, että ajatusmaailma alkoi muuttua pikkuhiljaa, kun oli selvin päin ja kuuli kuntoutuksessa muiden tarinoita.  Myös oma itsensä alkoi palautumaan, mikä oli ollut hautautuneena huumeiden käytön seurauksena. Saska sanoo, että matka on vielä kesken ja toipuminen on pitkä prosessi. Tällä hetkellä arkeen kuuluu kuntosalia, kalastusta, kavereiden kanssa kahvilla käymistä, sekä käynnit toipuville päihderiippuvaisille suunnatussa kohtaamispaikassa. Huumeiden käytön vuoksi katkennut ystävyyssuhde on myös korjaantunut. Saskalla on ajatuksena hoidattaa myös omaa peliriippuvuuttaan, joka on noussut enemmän pinnalle huumeiden lopettamisen jälkeen. Tavoitteena olisi päästä joku päivä takaisin työelämään, mikä mahdollistaisi myös haaveena olevan matkustelun.

Etsikko pitää edelleen yhteyttä Saskaan, tukeakseen ja auttaakseen mahdollisuuksien mukaan häntä matkalla kohti päihteetöntä ja tasapainoista elämää.

ViaDia Lahti ry:n Etsikko-hankkeessa tuetaan huumausaineriippuvaisia, joilla on ajatus herännyt muustakin kuin pelkästä huumehuuruisesta elämästä. Etsikko tarjoaa tekemistä arkeen, mikä vähentää huumeiden käyttöä ja samalla arjenhallinta sekä hyvinvointi paranevat arjen rutiinien, liikunnan sekä ravinnon myötä. Etsikko tekee etsivää työtä Terveysneuvontapiste Jelpissä sekä toisinaan Lahden kaduilla.

Takaisin