Onko Suomi maailman onnellisin maa, koska hyvinvointiyhteiskunta pitää huolta heikoimmista vai onko onnellisuuden taustalla jotain muuta, mikä selittää tilastojen kertoman? Kolme koomikkoa tutustui Suomeen tavoitteenaan selvittää, miksi Suomi on maailman onnellisin maa.
Ylen tuottamassa sarjassa intialainen Aditi Mittal, eteläafrikkalainen Tumi Morake ja yhdysvaltalainen Liza Treyger tutustuvat suomalaisiin työpaikkoihin, kouluihin, hyväntekeväisyysjärjestöihin, julkisiin palveluihin, kansallispuistoon, start-up-tapahtumaan ja poronhoitoon sekä keskustelivat onnellisuuden saloista muun muassa presidentti Tarja Halosen kanssa. Sauna nousi ymmärrettävästi myös koomikoiden tietoisuuteen suomalaisille rakkaana, jopa ”pyhänä” paikkana, mutta tuskin se yksistään selittää tilastoja.
Sarjan kolmannessa jaksossa koomikot tutustuivat työhön saattohoitokodissa, kehitysvammaisten parissa sekä avustustyöhön vähäosaisten parissa. Aditi Mittal jalkautui ViaDia Helsinki ry:n Levähdyspaikkaan Malmille. Löytyikö kiertävänä päiväkeskuksena toimivan pakettiauton ääreltä intialaiselle stand up -koomikolle vastauksia kysymykseen: Mikä tekee suomalaisista maailman onnellisimman kansan? Yksi asiakas kertoi onnellisuuden löytyvän siitä, että on tyytyväinen siihen mitä on. Aditin tiedustellessa, mikä hänet tekee onnelliseksi. Vastaus oli kuitenkin: raha. Se sai Aditin repeämään riemukkaaseen nauruun.
– Nykyään tyytymistä pidetään huonona asiana, Aditi pohtii, mutta nostaa esiin tärkeän havainnon.
– Tältä näyttää maa, jossa ollaan tyytyväisiä.
Toinen asiakas tempaisi Aditin mukaan riemukkaaseen muotinäytökseen esitellen vaateavustuksia aurinkoisessa säässä.
– Yleinen käsitys vähäosaisista on aivan vääränlainen. Voi olla onnellinen, vaikka on tarvitseva.
Ehkä onnellisuus pohjautuu ihmisen asenteisiin ja yleiseen suhtautumiseen elämään.
Sarjan jaksoissa nousi esiin tärkeitä havaintoja suomalaisesta yhteiskunnasta ja miten se on rakennettu antamaan perusteet hyvälle elämälle. Hyvinvointiyhteiskunnan tarjoama tuki elämän eri vaiheissa näyttäytyi tärkeänä perusturvaa tuovana asiana. Yhteiskunta tarjoaa perusteet hyvälle elämälle. Jokainen voi itse päättää, miten hyödyntää tarjotut mahdollisuudet. Ja silloinkin kun kaikki ei mene suunnitelmien mukaan, kun elämä tuntuu vaikealta, voi saada apua.
Koomikoiden keskusteluissa nousi tärkeitä havaintoja siitä, miten paljon arvoa annetaan korkealle koulutukselle ja työelämän saavutuksille. He havahtuivat kuitenkin siihen, että onnellisuuden näkökulmasta ne eivät välttämättä ole oikeita mittareita, vaikka ne monelle ovatkin arvoasteikossa merkityksellisiä asioita. Millaisia ajatuksia onnellisuus herättää sinussa? Mikä tekee sinut onnelliseksi?
Suomi koomikoiden silmin -sarja on katsottavissa Yle Areenassa: https://areena.yle.fi/1-50927734
Teksti: Karoliina Leikkari
Kuvat: Johanna Puirava