Unelma moninaisuuden yhteydestä

ViaDia Härmänmaa ry:ssä on iloittu lähetyskentän saapumisesta kotiovelle. ”Kolme vuotta sitten näin näyn, jossa Jeesus kutsui meitä hoitamaan haavoittuneita ihmisiä”, ruoka-aputyön vastaava Kimmo Kurki kertoo. ”Hän ei kutsunut seurakuntia, vaan uskovia ihmisiä, yksilöitä. Silloin emme tienneet vielä, että Ylihärmäänkin saapuisi paljon ukrainalaisia ja muita pakolaisia.”

Kun ukrainalaiset sitten saapuivat, Kurki ymmärsi, mistä oli kyse. Maaliskuussa 2022 hän oli yhdessä muiden vapaaehtoisten kanssa kalustamassa asuntoja tulijoille. Alussa järjestettiin myös tapahtumia ukrainalaisille Härmäin vapaaseurakunnassa. Kaikki tulivat, järjestivät tarjoilutkin itse.

Myöhemmin ruoka-aputyön kautta on saatu kontakteja myös esimerkiksi syyrialaisiin turvapaikanhakijoihin. Samalla saatiin elvytettyä jo hiipumassa ollut seurakuntien yhteinen lentopalloharrastus. Tulijoista saatiin innokkaita pelaajia, ja niinpä Ylihärmässä pelataankin nyt lentopalloa kaksi kertaa viikossa kansainvälisellä porukalla!

Yhdessä vaimonsa Päivin ja joidenkin muiden seurakuntalaisten kanssa Kimmo Kurki on heittäytynyt koko sydämestään tähän auttamistyöhön. ”Tämä ei ole meille työtä”, Kurjet sanovat yhdestä suusta. ”Se on elämää. ViaDian työn kautta suuntaudumme muutenkin paljon seurakunnan ulkopuolelle. Ja nyt pakolaiset ovat tuoneet meille elämää kuoleman keskeltä. Olemme osallistuneet kaksiin häihin ja yksiin hautajaisiin. Seurakuntamme on tarjonnut ilmaiseksi tiloja ukrainalaisille esimerkiksi syntymäpäiväjuhlien ja joulujuhlien järjestämiseen.”

”Minäkin, joka olen aina ollut arka enkä mitenkään kovin kielitaitoinen, olen nyt uskaltautunut puhumaan ne sanat englantia, mitä osaan”, Päivi nauraa. ”Kimmokin on ihmetellyt, mistä tiedän kaikki ne hengelliset sanat englanniksi! Pyhä Henki on antanut.”

Pienellä paikkakunnalla yhteistyö muiden toimijoiden kanssa toimii sujuvasti. Vastaanottokeskuksella on Kurjen puhelinnumero. Myös evankelis-luterilaisen kirkon diakonissa on vinkannut avuntarvitsijoita heidän luokseen, ja he ovat järjestäneet pakolaisille mattoja, kattiloita ja sohvia. ”Matot ovat hyvin tärkeitä syyrialaisille”, Päivi Kurki sanoo. ”He vuoraavat niillä koko asuntonsa. Ja sitten he vinkkaavat meistä toisilleen, yksikin syyrialainen nainen on ollut välikätenä ukrainalaisillekin.” ”Tämän avustustyön kautta kohtaamme myös lahjoittajia”, Kimmo jatkaa. ”Näin Jumalan rakkaus kulkee molempiin suuntiin!”

Ukrainasta on saapunut Ylihärmään myös sorretun romanivähemmistön edustajia. He ovat usein kaikkein haavoittuvimmassa asemassa, monet heistä eivät osaa lukeakaan. Kurjet kokevatkin, että he ovat saaneet olla esimerkkinä myös muille tulijoille siitä, että kaikki otetaan vastaan. ”He ovat meitä ruokkineet ja kutsuneet kylään”, Päivi toteaa. ”On tärkeää, että he saavat itsekin osallistua ja olla vieraanvaraisia.” ”Samalla aukeaa rukoustilanteita”, Kimmo säestää. ”Siinä ei tarvita tulkkia, kun Pyhä Henki pääsee suoraan koskettamaan.”

Miten kielimuurin kanssa sitten on pärjätty muissa tilanteissa? Kurjet kertovat ukrainalaisille järjestetystä Alfa-kurssista, joka kokoontuu kerran kuussa. Ensin katsotaan ukrainaksi dubattu opetusvideo. Sitten Kimmo kertoo henkilökohtaisen todistuksen, jonka hän on etukäteen kääntänyt Google-kääntäjän avulla ukrainaksi. Joku paikalla olevista sitten lukee sen ääneen. Google on myös hyvä apuväline keskusteluissa. Silloin tällöin saamme venäjän kielen taitoisia ihmisiä paikalle, silloin kutsumme ukrainalaisia muihinkin tilaisuuksiin.

”Sitä toivomme ja rukoilemme, että nämä ihmiset löytäisivät Isän rakkauden”, Kurjet sanovat. ”Toivomme, että Alfaan osallistuneet voisivat lähteä mukaan järjestämään uutta kurssia ja löytäisivät hengellisen yhteyden toistensa ja suomalaisten kanssa.”

 

 

Juttu on julkaistu ensin Suomen Viikkolehdessä.

ViaDia ry:n ja SVK Mission yhteinen monikulttuurisuustyöryhmä toteutti viime vuonna kartoituskyselyn vapaaseurakuntien ja ViaDia-paikallisyhdistysten monikulttuurisuudesta. Vastauksia saatiin kaikkiaan 97 ja ne edustivat 72 vapaaseurakuntaa ja/tai ViaDia-paikallisyhdistystä. 23 seurakunnan vastauksia ei saatu.

Tämän kyselyn tuloksista voit lukea lisää Suomen Viikkolehdestä (svl.fi).

Ylihärmässä seurakuntien lentopallovuoro tukee monikulttuurista yhteyttä ja evankeliumia. Kuva: Kimmo Kurjen kotialbumi

Takaisin