Voimaa vapaaehtoisuudesta

Vapaaehtoistyössä toimiminen tuo tärkeän avun antamisen lisäksi parhaimmillaan merkityksellistä sisältöä myös avunantajan elämään. Lue upea esimerkki siitä, miten tehtävässä saa itsekin löytää omia vahvuuksiaan ja tulla siunatuksi.

Vuosikymmeniä sitten minua pyydettiin mukaan vapaaehtoiseksi seurakunnan diakoniatyöhön, tekemään kotikäyntejä vanhusten ja sairaiden luokse. Lupasin yrittää. Ensimmäisillä tapaamiskerroilla ymmärsin sanoa ovella nimeni ja tervehtiä – ”päivää, seurakunnasta tulen”. Sen jälkeen siirryin pyydettäessä sisätiloihin ja keskityin kuunteluun. Lumouduin lukuisista, rikkaista elämänkerroista ja liikutuin Jumalan huolenpidon kuvauksista. Rukoushetkissä sain soperretuksi: ”Herra siunatkoon sinua”. Sen jälkeen sain usein vastaanottaa sydämellisen esirukouksen puolestani ja tunsin itseni siunatuksi. Myöhemmin, tutuiksi tultuamme, joidenkin vanhusten luona uskalsin kysyä: ”Keitänkö kahvit ja voidaanko katsoa vielä niitä sinun valokuvia?”

Kun seurakuntaamme viisi vuotta sitten perustettiin ViaDia-paikallisyhdistys, jokin minussa liikahti. Miten Taivaan Isä haluaa meidän toimivan tämän hetken maailmassa? Saanko, osaanko olla mukana? Ajattelin, ettei minulla ole paljon osaamista, mutta aika nopeasti tuli ilmi, että yhteistyössä erilaisuus on hyvä asia ja eri ihmisten vahvuusalueet ja lahjat täydentävät toisiaan. On hienoa, kun vapaaehtoisten tiimissä on tietokoneguruja, tekniikan osaajia, kädentaitajia, hyvän ruuan laittajia, paikkojen puhtaudesta ja järjestyksestä huolta pitäviä ja monien muiden asioiden hoitajia. Poikkeustilanteissa, kun tekijöitä on vähemmän, tehdään se, mikä voidaan ja levähdetään välillä. Pienen paikkakunnan ruoka-aputyössä olen kokenut monia hienoja hetkiä, kun ruokakassien hakijoista on alkanut tulla tuttuja. Ilo heidän tapaamisestaan on lisääntynyt ja yhteys syventynyt. Upeita hetkiä ovat olleet myös ne, kun fyysisen rasituksen jälkeen on kokoonnuttu yhteiseen rukoukseen kiittämään Isää siitä, että työt tulivat tehdyksi niin kuin tulivat ja saimme nähdä arjen ihmeitä. Ilmiselvästi Hänen apunsa ja johdatuksensa näkyi ja tuntui.

Suosittelen vapaaehtoistyötä kaikille, jotka toivovat elämäänsä vielä vähän enemmän mieltä ja merkitystä. Vapaaehtoistyön kautta Taivaan Isän runsaat lahjat ovat kokemukseni mukaan saaneet tulla näkyviin yhä selvemmin!

– vapaaehtoinen Länsi-Suomesta

Takaisin