Yhteisiä hetkiä

Monikulttuurinen työ rikastuttaa arkea ViaDia Espoo ry:llä. Kohtaamiset, yhdessä tekeminen ja yhdessä vietetyt hetket luovat aitoa elämää. Sellaista, johon sisältyy diakoniatyötä ja arjessa auttamista, mutta ennen kaikkea ystävyyttä ja rinnallakulkemista.

On maanantai-ilta. ViaDia Espoon vapaaehtoisia työntekijöitä, irakilaisia naisia on keittämässä kahvia ja teetä illan vieraille.  Naiset ovat tehneet voileipiä ja leiponeet kakun. On viikoittaisen kansainvälisen kahvilan avaamisaika. Iloinen puheensorina täyttää tilan kahvilavieraiden tullessa sisään. Jälleen tulee uusia maahanmuuttajia mukaan. Käyn tervehtimässä heitä ja toivottamassa tervetulleeksi ViaDiaan.

Tämän illan teemana on taide ja sitä tulee esittelemään lähi-idästä pakolaisena Suomeen tullut taidemaalari. Olen varannut värejä ja pensseleitä sekä muutaman maalauskankaan häntä varten. Mutta ensin nautitaan tarjoiluista ja vaihdetaan kuulumisia. Yksi vieraista näyttää minulle kirjettä, jonka hän on saanut lapsensa päiväkodista. ”Mitä tämä tarkoittaa, tässä on paljon kysymyksiä”, hän ihmettelee. Paperi on päiväkodin yhteistyökysely lapsen tavoista, toiveista, peloista jne. Täytämme sen yhdessä. Mieshenkilö on kuullut mahdollisuudesta saada apua ViaDian kotoutumisneuvonnasta, ja hän haluaa varata tapaamisajan perheenyhdistämisen aloittamiseksi.

Taidemaalari asettaa maalaustelineen näkyvään paikkaan ja lapset kerääntyvät lähimmän pöydän ääreen odottamaan ohjelman alkamista. ViaDia on saanut lahjoituksena keksejä ja karamelleja, ne maistuvat hyvin lapsille ja helpottavat odottamisen jännitystä. Vihdoin taidemaalari aloittaa. Hän kertoo, miten taide tuo esille sisäisen olotilamme; ilo ja suru näkyvät taiteessa. Monet terapeutit käyttävät piirtämistä ja maalaamista tutkimusvälineenä auttaessaan asiakkaitaan. Taide myös parantaa, sanoo vieraamme. Seuraavaksi lapset saavat paperit ja pensselit ja kokeilevat värien sekoittamista. Keltaisesta ja sinisestä tulee vihreää ja monta muuta luovaa oivallusta innostavat lapsia maalaamaan taiteilijan kanssa. Taiteilija maalaa kankaalle taulun, joka saa jäädä ViaDian kahvilan seinälle. Lasten on vaikea lopettaa maalaamista, niin hauskaa se on ollut.

Yhdessä siivoamme väritahrat pöydistä ja valmistaudumme kotimatkalle. Hyvän yön toivotukset ja tapaamisiin taas viikon päästä. Silloin onkin levyraati. Kuuntelemme musiikkia eri kulttuureista ja tanssimme. Ovelle mennessään jokainen saa leipää mukaansa.

Jaana Koivunen
ViaDia Espoo ry, kotoutumisneuvoja

Takaisin